Večer slovenskih podoknic in Semanji dan

V soboto, po 10. avgustu, vsako leto na Hotavljah organiziramo veselico s kulturnim programom, ki jo imenujemo Večer slovenskih podoknic. Zadnjih nekaj let se dogodek odvija na Šinkovcovem travniku. K sodelovanju povabimo domače zbore, pevce in glasbenike, ki dogodek otvorijo, temu pa sledi težko pričakovana veseloigra v poljanskem narečju. Odigrajo jo domači igralci, ki se mesec dni pripravljajo in vadijo ter se nato z navdušenjem predstavijo domačemu občinstvu. V doglednem času so se razvrstili že številni avtorji igre (Marija Potočnik, Karel Jezeršek, Roman Demšar, Janez Ramovš, David Mohorič, Blaž Potočnik …) in z veseljem lahko rečemo, da igra vsako leto prinaša polno presenečenj in navdušenja.

S prireditvijo želimo seznanjati in ohranjati kulturno in naravno dediščino mlajši generacijam in našim zanamcem ter prikazati način življenja in razmišljanja naših prednikov. Prav tako pa želimo ohranjati čut do povezovanja ljudi na podeželju in pripravljenost za skupne aktivnosti v prostoru. Že same priprave na obsežno prireditev in izvedba sama prispevata k druženju in sodelovanju vaščanov Hotavelj in okoliških vasi, kakor tudi prostovoljnih društev, ki delujejo v tem prostoru.

Prvo nedeljo po godu Sv. Lovrenca imamo tudi Hotaveljci t.i. Semanji dan. Na ta dan se zberemo prijatelji in sorodniki, se udeležimo desete nedeljske maše, nato pa se poveselimo ob hladni pijači, dobri hrani in domači narodno-zabavni glasbi.

 

TD Slajka Hotavlje, Hotavlje 42, 4224 Gorenja vas  |  td.slajka.hotavlje@gmail.com  | predstavitev kraja  | o društvu  | kontakt | povezane spletne strani

© 2017 TD Slajka Hotavlje