Odkritje doprsnega kipa Luke Pintarja

Mineva 160 let od rojstva najbolj znanega Hotaveljca Luke Pintarja, literarnega zgodovinarja, jezikoslovca in bibliotekarja. Rodil se je 15. oktobra 1857 Pri Presercu na Hotavljah, umrl pa 7. decembra 1915 v Ljubljani. Hotaveljci smo se mu poklonili že ob 100-letnici rojstva pred dvema letoma, ko smo odkrili spominsko ploščo na njegovi rojstni hiši (Hotavlje 1, Pri Presercu) in pripravili razstavo ter okroglo mizo v sodelovanju z NUK-om in Knjižnico Ivana Tavčarja v Škofji Loki. Letos pa se mu bomo poklonili na njegov rojstni dan, v nedeljo, 15. oktobra, ob 15. uri z ODKRITJEM DOPRSNEGA KIPA pred Zadružnim domom na Hotavljah. Pripravljamo krajši kulturni program, v katerem bo slavnostna govornica ravnateljica NUK-a ga. Martina Rozman Salobir.


Luka Pintar je prve razrede osnovne šole obiskoval v Gorenji vasi, višje pa v Škofji Loki. Na ljubljanski gimnaziji je bil med najboljšimi učenci. 1877 je odšel na študij v Gradec, kjer je študiral klasično filologijo in slavistiko. 1883, ko je zaključil študij, je bil usposobljen za profesorja latinščine in grščine v nemškem in slovenskem učnem jeziku. Služboval je sprva na gimnaziji v Ljubljani, nato v Novem mestu.

1898 je bil imenovan za skriptorja v Deželni študijski knjižnici, naslednici ljubljanske licejske knjižnice (po 1919 preimenovana v Državno študijsko knjižnico, danes Narodna in univerzitetna knjižica v Ljubljani). Od 1909 pa vse do svoje smrti 1915 je bil tam kustos in direktor.

Že zgodaj se je preizkušal v književnem ustvarjanju. Večina njegovih del je bila objavljena pod psevdonimom S. P. H. (Svitoslav Pintar Hotaveljski). Na področju literarne zgodovine se je uveljavil predvsem kot prešernoslovec, skoraj dve desetletji je namreč preučeval življenje in delo Franceta Prešerna. Leta 1900 je pripravil kritično izdajo Prešernovih Poezij. Ukvarjal se je tudi z zbiranjem narodnega besednega zaklada in ga deloma predal Maksu Pleteršniku za slovar.

Kako spoštovan gospod je bil Luka Pintar v Ljubljani, kjer je živel in delal, pove podatek, da je le leto po njegovi smrti dr. Šlebinger dal pobudo, da bi sestavili izbor Pintarjevih del in jih izdali v knjigi. In predlagal še: »Če tega ne store v Ljubljani, bi se lahko skorajžili na Hotavljah, kjer se je naš Luka rodil.« Z vso gotovostjo namreč lahko zapišemo, da je Luka Pintar najbolj znamenit Hotaveljc, ki je s svojim življenjem in delom svojim rojakom postavil spomenik v Ljubljani.

 

TD Slajka Hotavlje, Hotavlje 42, 4224 Gorenja vas  |  td.slajka.hotavlje@gmail.com  | predstavitev kraja  | o društvu  | kontakt | povezane spletne strani

© 2017 TD Slajka Hotavlje